følg oss

Sentralbord: 928 00 333 (08.00-16.00)

 > SEO Blogg  > Hvordan skrive blogginnlegg? – 10 tips for bedre SEO
Helt til venstre står noen bøker på en pult. LItt til høyre står en laptop med en pil der vi kan lese "blogging". Pilen peker til høyre der vi ser teksten "10 tips for SEO".

Hvordan skrive blogginnlegg? – 10 tips for bedre SEO

Mange i SEO-bransjen påstår at du må være SEO-ekspert for å lykkes som blogger. Sannheten er at det er langt viktigere å kommunisere med dine lesere. Du må altså være en god forfatter som formidler teksten på en god måte. Hvis du i tillegg forstår grunnprinsipper om on-page SEO, er det selvsagt en fordel. Heldigvis er SEO den letteste delen av å skrive fordi det følger bestemte regler som du kan krysse av på sjekklisten din. Her får du de 10 viktigste on-page SEO-tipsene for å skrive et godt blogginnlegg.

Har du allerde kontroll på on-page SEO, og vil heller lære å engasjere leserne dine med kreativ skriving og godt strukturert blogging? Da vil jeg på det sterkeste anbefale vårt omfattende innlegg som tar for seg hvordan du kan skrive mer kreativt. Her tas prinsippet om «show, don’t tell» til nye høyder når vi viser deg teorien om hvordan kreativitet kan formidles i praksis.

Søkemotorene har kriterier som definerer godt innhold fordi de ønsker at ethvert søk skal finne den mest relevante og kompetente teksten. Derfor er det ikke nødvendigvis et mål i seg selv å oppfylle SEO-kriterier. Der du må velge mellom innhold av kvalitet og SEO, kan det være lurt å velge innhold. Den aller største on-page SEO-faktoren er nemlig antall lesere og hvor lang tid de gidder å bruke på blogginnleggene din.

«SEO fenger Google – Innhold fenger folk»
SEO-blogg, 2019

RELEVANT LESNING FRA VÅRT ARKIV: Tar du “geita” ved hornene? 10 firmablogg-blemmer

INNHOLD:

 1. Skriv innhold av høy kvalitet!
 2. Gjør blogginnlegget enkelt å forstå!
 3. Tenk godt på dine nøkkelord!
 4. Velg tittel og url med omhu!
 5. Metatekst
 6. Lengde på teksten
 7. Blogginnleggets relevans
 8. Bruk H-tagger riktig!
 9. Bruk bilder i blogginnlegget!
 10. Linking

 

1. Skriv innhold av høy kvalitet!

Kanskje med unntak av noen tekniske SEO-kriterier, er innhold den aller viktigste rangeringsfaktoren. Google har sagt at de setter brukeropplevelsen i fokus, og de andre søkemotorene er nødt til å følge i Googles fotspor dersom de skal klare å overleve.

Hva innhold av høy kvalitet innebærer, er kanskje et vanskelig spørsmål å svare på. Nettopp derfor skrev vi et blogginnlegg som forklarer deg hva Google selv sier om kvalitetsinnhold.

 

2. Gjør blogginnlegget enkelt å forstå! 

Akkurat hvor viktig det er å skrive enkelt, kommer naturligvis an på målgruppen din. Generelt sett bør man ikke ekskludere hele målgrupper ved å velge kompleks språkføring. Det å skrive lettfattelig har nok mest å gjøre med SEO på en indirekte måte.

Noe simplifisert kan man si at jo flere minutter som leses av innlegget ditt, desto bedre rangering vil google gi deg. Altså vil kronglete skriving føre til at leserne dine klikker seg vekk fra innlegget, og da vil det heller ikke rangere bra.

Tegneseriefigur som prater om løst og fast.

Amper taler i tekniske tunger

Dette høres kanskje litt selvsagt ut, men det kan være vanskeligere å skrive enkelt om et komplekst emne enn omvendt. Du burde skrive med tanke på at en elev fra ungdomsskolen skal kunne følge med i det du skriver. Skriv så korte setninger som mulig uten at det blir banalt. Prøv å bruk enkle ord istedenfor komplekse ord.

Tegneseriefigur med en belærende finger i været

Munter snakker så alle kan forstå det

En del av å skrive et godt blogginnlegg, går også på hvordan du formaterer teksten og velger layout. Bruk skriftstørrelse og font som er godt leselig og godt med luft mellom de forskjellige elementene. Legg merke til hvordan teksten er delt opp i avsnitt som skilles helt fra hverandre i dette innlegget.

Tegneseriefigur som tar seg til hodet i forvirring.

Amper lurer på dette med nøkkelord og søkeord

 

Tegneseriefigur som er står selvsikkert med hendene i siden.

Munter gjør nøkkelord og søkeord forståelig

3. Tenk godt på dine nøkkelord!

Når vi skriver med tanke på å rangere på Google, eller andre søkemotorer, har nøkkelord lenge hatt en sentral rolle. Google blir stadig smartere, og derfor har nok ikke nøkkelord en like stor rolle som de tidligere hadde. Blant annet skjønner Google synonymer i høyere grad, og derfor kan vi skrive mer naturlig nå enn tilfellet var for noen år tilbake. Et godt blogginnlegg trenger nødvendigvis ikke å pepres med det samme nøkkelordet slik man gjerne gjorde før.

Dersom vi skriver blogg for å markedsføre et produkt, burde vi finne nøkkelordene før vi bestemmer oss hva vi skal skrive om. På den måten kan vi vite ca. hvor mange som vil søke på de ordene vi har valgt ut som nøkkelord. Vi kan også anslå hvor lett eller vanskelig det vil være å rangere for søkeordene vi har valgt.

Når vi skal velge nøkkelord, er det selvsagt slik at høyere søkevolum på et ord gir mer konkurranse. Derfor vil du ikke alltid kunne rangere høyt for et gitt nøkkelord. Da kan det være smart å velge et søkeord med lavere volum som du faktisk kan rangere høyt for.

Dersom du har mange individuelle nettsider på nettstedet ditt må du planlegge innholdet på forhånd. I forhold til SEO er det nemlig best at hver side har sine egne søkeord eller søketermer som du satser på. På den måten blir det ikke konkurranse mellom de individuelle nettsiden på nettstedet ditt, noe som vil føre til flere treff på flere søkeord samlet sett.

Nedenfor kan du laste ned en helt gratis guide som går i detalj og forteller deg alt du trenger å vite om nøkkelord. Det gjelder både hvordan du går frem for å finne de og hvordan de tas i bruke på en best mulig måte.

 

Ja takk, jeg ønsker gratis e-bok: Nøkkelord fra A til Å

 

 

4. Velg tittel og url med omhu!

Tittel er kanskje noe av det vanskeligste å skrive. Den bør:

 • Ikke innehold mer enn 55 tegn
 • Være så kreativ som mulig for å vekke oppmerksomhet
 • Inneholde nøkkelord eller et synonym til et nøkkelord tidligst mulig i tittelen dersom det er mulig
 • Være relevant i forhold til det du skriver om

Mens vi ofte gjør tittelen så lang som mulig for å få maksimalt ut av tegnene, skal url (adressen til Internettsiden) være så kort som mulig. Eksempelvis er tittelen på dette innlegget «Hvordan skrive et blogginnlegg – 10 tips for SEO». Da kan vi kutte ned url-tittelen til «blogging-tips-seo».

 

5. Metatekst

Metateksten har ingen direkte innflytelse på SEO. Likevel er den viktig. Dette er nemlig den teksten leserne dine ser på Google under tittelen på blogginnlegget. Den kan altså bli avgjørende for om de klikker på det eller ikke. Ettersom Google bruker forholdet mellom hvor mange minutter posten din vises og hvor mange ganger den trykkes på som en faktor for rangering, vil det til syvende og sist påvirke hvordan du rangerer.

 

6. Lengden på teksten

En nokså vanlig oppfatning, selv blant fagfolk, er at et blogginnlegg ikke burde være mer enn 750 ord fordi man ikke klarer å holde på interessen til leseren. Dette kan godt være sant dersom vi antar at leseren må lese hele posten for at det skal regnes med. Fra et SEO-perspektiv stemmer likevel ikke dette helt. For mange blogginnlegg er det hverken nødvendig eller rasjonelt at leseren går gjennom hele innlegget.

Se på undersøkelser som er gjort i forhold til lengde på blogginnlegg og rangering (kilde)! Da vil du se at det er en klar sammenheng mellom lengde og rangering. Det kommer selvsagt an på hva slags type innlegg vi skriver og hvilken bransje vi befinner oss i. Dersom du har et veldig avgrenset og fokusert spørsmål kan 1000 ord være nok.

Kvalitet er viktigere enn lengde. Vi anbefaler minst 1000 ord og maksimalt 4000-5000, men det er ingen fasit på hvor langt et innlegg bør være. Problemet med innlegg som er lenger enn 5000 ord, blir gjerne at det kan bli «tungt» på serveren og laste tregt dersom du har mange bilder.

 

7. Blogginnleggets relevans

Ved første øyekast virker dette enkelt og greit: Man holder seg til det man har sagt man skal skrive. Ferdig med det. Det er litt mer komplisert enn som så. Google er nemlig ganske streng på hva de regner som relevant. La oss ta et konkret eksempel:

Tenk deg at du skriver et blogginnlegg som heter: «Har el-biler bensintank». Dersom du skriver underkapitler som heter «Hvor mye koster bensintank til el-bil» eller «Hvordan installere en bensintank på en el-bil», skriver du egentlig ikke helt innenfor emnet du har oppgitt for blogginnlegget, og da velger Google som oftest å ikke telle med det innholdet.

Isteden bør du lage underkapitler som besvarer nøyaktig det du skriver om. «Hvilke el-bil modeller har bensintank» er et bedre valg. Eller kanskje man kunne snakket om at det blir mer og mer vanlig å ha bensintank på el-bil, hvis det er tilfellet.

 

8. Bruk H-tagger riktig!

Tidligere har vi skrevet et inngående innlegg om standarden for korrekt h-tagging for web. Det innlegget er et must for deg som ikke er klar over standarden for dette i en blogg. Det viktigste å huske er å bruke kun en H1-tag pr innlegg. Bruker du H2 på resten, er det ingen krise.

9. Bruk bilder i blogginnlegget!

 

Takk til Rawpixel.com hos Freepik.com for dette bildet

Bilder har både verdi for leseren og for SEO i innlegget. Det er ikke bare det faktum at «et bilde sier mer enn tusen ord» som er viktig, men også at det gir leseren noen avbrekk og visuelle pustepauser i lesingen. SEO-verdien er nærmere beskrevet i vårt innlegg om riktig bruk av bilder for god SEO. På engelsk kunne man sagt «There is more to pictures than meets the eye”. Det hersker nemlig stor forvirring om hvordan man skal tagge et bilde korrekt.

Dersom et bilde er optimalisert på riktig måte, fungerer det slik at selve bildet kan rangere for nøkkelordene til artikkelen. Dermed kan folk finne innholdet ditt på Google gjennom bildene i artikkelen din.

Avhengig av hvilken bransje du befinner deg i burde du også sterkt vurdere å unngå bilder fra «stock photo» tjenester. Dersom man har muligheten til det, vil det alltid være mer interessant for en leser å se det genuine i bedriften din fremfor et bilde som egentlig er tatt i en helt annen sammenheng. Egentlig er dette innlegget et eksempel på hvordan det ikke bør gjøres i forhold til bildevalg. Ofte lager vi egne bilder til vår egen blogg, men det er ikke alltid vi har mulighet til det.

I noen bransjer er det i midlertidig lettere å produsere egne bilder enn i andre bransjer. For en håndverker er det naturlig å bruke bilder av det som bygges. Selger du fysiske varer? Knips gjerne litt med eget kamera, og bruk bilder som ingen andre har.

 

10. Lenking

Å lenke til andre relevante nettsteder kan gi bloggen din mer trafikk på sikt. Du fremstår gjerne som mer kvalifisert, og i tillegg vil du ofte få trafikk fra de kildene du lenker til. Ulempen er at alle lenkene i blogginnlegget overleverer hver sin jevnlige fordelte prosent av autoritet til alle lenkene i innlegget ditt.

Så hva gjør du? Bør du unngå å lenke eksternt? Nei! Det å lenke til kvalitetsinnhold som er relevant gir også en SEO-verdi. Ha hele tiden i bakhodet hva du bør gjøre for å levere best mulig innhold. Er linken hjelpsom for leseren? Hvis «ja», bør den brukes.

Men det skal ikke bare lenkes eksternt. Et godt system for intern lenking er noe som hjelper leserne dine til å finne bedre frem og skjønne logikken bak det du gjør. Behandler du dette på en god måte, kan det derfor føre til at flere innlegg leses i større grad. På den måten kan et blogginnlegg hjelpe å rangere et annet innlegg bedre. Lesernes adferd på bloggen din påvirker hvordan du rangerer hos Google.

Ønsker du tips og veiledning i forhold til å skrive blogginnlegg? Eller kanskje du vil ha noen til å skrive disse for deg? Ta kontakt for en uforpliktende prat!

 

Konklusjon

Dersom du skal skrive for å rangere så godt som mulig hos søkemotorene, er det lurt å kunne litt grunnleggende on-page SEO. Likevel er det aller viktigst å skrive gode tekster, noe som kan ta svært lang tid å lære. I dette bloginnlegget har vi nevnt SEO-momenter som relevans, nøkkelord, tittel, H-tagger, bildebruk og linking både ut til andre sider og internt på din side. Dersom du følger disse retningslinjene, vil du ha verktøyene du trenger for å ta din egen blogg til topps i Google-søk, sett at innholdet ditt er bra.

 

BEGREPSFORKLARINGER:

Autoritet (i forhold til SEO): Autoritet omtaler din troverdighet slik søkemotorene vurderer det. De forskjellige søkemotorene har noe forskjellige kriterier for å måle dette. Vi forholder oss i hovedsak til Google fordi de har en overveldende del av markedet og fordi de er den absolutt beste søkemotoren på nett i dag. Hos google vil autoriteten blant annet komme an på antall linker du har til siden din, hva slags arbeid / forskning du har utført (erfaring i bransjen din) og flere andre faktorer.

KILDER:

Snapagency.com: For blog posts in 2018, what’s the best length for SEO?

Moz.com: The Perfect Blog Post Length and Publishing Frequency is B?!!$#÷x – Whiteboard Friday