følg oss

Sentralbord: 92 777 242 (08.00-15.00)

 > SEO Blogg  > Hva er en blogg? – Mer enn du tror!
Ei jente flyr i luften i et bibliotek mens hun skriver blogg på en laptop. Arkene som skrives ut samles opp, settes sammen til bøker og plasseres på hylla bak jenta.

Hva er en blogg? – Mer enn du tror!

En blogg er et tekstbasert nettsted som oppdateres på regelmessig basis. En blogg er med andre ord et «levende» nettsted som er mindre interaktivt enn forumer. Bloggens eier har total kreativ frihet til å forme den etter ønske. Tema, stil, oppdateringsfrekvens, interaktivitet og design kan varieres i det uendelige.  

 

Helt siden «blogging» ble et moteord på slutten av 1990-tallet, har det florert av vrangforestillinger om hva en blogg faktisk er. Mange tenker på blogger som noen slags digitale dagbøker der hipstere og foodier lirer av seg sine påtatte holdninger om åletrange nisje-interesser og obskure undergrunnstrender. I visse tilfeller er blogger akkurat dette, men de er også så mye mer. En blogg er rett og slett en kreativ lekegrind der du står fritt til å skrive det du vil, dele media og komme i kontakt med likesinnede.

Blogging er faktisk grenseløst, både med tanke på innhold og innflytelse. Kun fantasien setter grenser for hva du kan skrive om – kun innholdet setter en stopper for hvor mange bloggen når ut til. Om du som leser dette er eier av en bedrift, bør du også få med deg blogginnlegget som viser deg fordeler med en bedriftsblogg, men først er det viktig å få grunnleggende begrep og arbeidsverktøy på plass. Så hva er en blogg?

Du kan naturligvis gjøre bloggen så personlig eller objektiv som du vil. Om du ønsker å tilnærme deg et mer mekaniske uttrykk som vi ofte forbinder med nettsteder, står du fritt til å gjøre akkurat det. Det er dette som er så fint med blogger. Du kan forme de akkurat som du vil. Både tematikk og innlegg lar seg kjapt og enkelt oppdateres etter din egen smak og behov.

 

En maskott forklarer, på en humoristisk og alternativ måte, hva en blogg er En maskott med en objektiv forklaring på hva blogg er.

 

RELEVANT LESNING FRA VÅRT ARKIV: Hvordan skrive et blogginnleg – 10 tips for SEO

 

Grunnleggende om blogg

Dersom du har lest helt hit, har du kanskje allerede dannet deg et eget bilde av hva som er forskjellen mellom blogg, nettsted og forum. Selv om det er klare skiller disse imellom, er de som oftest beslektet. Derfor er det nyttig å gå litt mer i dybden og undersøke de tre formatenes forskjeller i detalj. Før du kommer til neste overskrift vil du forstå enda bedre hva som kjennetegner en blogg, og hvorfor blogger i mange tilfeller har større kommersielt potensiale enn rene nettsteder.

For å utdype litt kan man si at den største forskjellen på et rent nettsted og en blogg er at nettstedet er mer statisk, mens bloggen oppdateres jevnlig. Det vil si at nettstedet har et sett med parametere som stort sett forblir uforandret, sett bort fra visse oppdateringer av design, innhold og oppsett. Et eksempel på dette kan være en hvilken som helst nettbutikk. Der er forretningsmodellen basert på tilbud og etterspørsel av varer. En blogg derimot er basert på interessen til leserne og oppdateres jevnlig med nye innlegg.

Er du nysgjerrig på hvordan du kan tjene penger på å blogge? Da bør du sjekke ut vår bloggserie om netthandel for nybegynnere. Det syvende og siste kapitlet handler nemlig om hvordan du tjener penger på nett og blir din egen sjef.

Nedenfor kan du laste ned en e-bok som guider deg gjennom hvordan du kan starte din egen blogg trinn for trinn, og hva du må passe på i hver fase. Vi starter med hvordan en blogg kan settes opp så og si gratis, hvordan du skal velge overskrift, skriving av metatekst, innledning og hoveddel. Dette er det perfekte verktøyet for deg som skal komme i gang eller nettopp har startet med blogging.

Ja, takk. Jeg ønsker gratis e-bok: Håndbok for ferske bloggere

Et banner der du kan laste ned gratis e-bok om blogging: "Håndbok for ferske bloggere"

La oss gå litt mer i detalj! Enkelt forklart kan man si at nettsteder deles inn i tre hovedgrupper:

 

1. Nettstedet er en blogg:

En god tommelfingerregel er at alle blogger er nettsteder, men ikke alle nettsteder er blogger. Når bloggen er den sentrale byggesteinen som nettstedet formes rundt, defineres dette nettstedet som en blogg. Disse har ofte ikke noe særlig annet innhold enn bloggen på nettstedet.

Her kan du se eksempel på et nettsted som er en blogg. Dette er min egen personlige reiseblogg, der jeg skriver om japansk kultur og hverdagslivet i Tokyo.

2. Nettstedet har en blogg:

Før blogging nådde dagens popularitet, var det vanlig å ha blogger integrert i statiske nettsteder. Dette er fremdeles vanlig, og kan i mange tilfeller minne om et forum. Forskjellen er at når et nettsted tilbyr et forum, er dette i større grad snakk om toveis kommunikasjon mellom lesere og skribenter. Blogger byr i større grad på enveis kommunikasjon med mulighet for kommentarer fra leserne. Derfor er blogger veldig nyttige verktøy når man ønsker en litt mer levende plattform.

Eksempel på et nettsted som har en blogg er SEO-blogg sin side. Du ser at “Blogg” står som en av valgene i menyen på toppen av siden.

 

3. Nettstedet er kun et nettsted:

Dette er nettsteder der innholdet generelt sett er statisk, slik som nettbutikker, porteføljer, databaser og diverse sosiale plattformer som for eksempel Facebook eller YouTube. Disse kan så klart også oppdateres jevnlig, men da er det typisk andre ting enn tekst som oppdateres. Det kan være varebeholdning, bildemateriell, design eller annet innhold som nettstedets byggesteiner består av.

Eksmpler på sider som kun er et nettsted kan være kanaler for nyheter som for eksempel tv2nyhetene.no

 

Blogg i Praksis

Ei avslappet dame sitter på gulvet og skriver på en laptop. Ved siden av seg har hun en te, mobil og noen andre verktøy

Takk til Freepik.com for dette bildet.

Nå som vi har fått begreper og definisjoner på plass, er det på tide å snakke om bloggens muligheter. Innledningsvis nevnte jeg at blogger er kreative lekegrinder, noe som ikke kan understrekes nok. Bloggen er nemlig et ganske unikt digitaldyr, som skiller seg tydelig ut i jungelen av sosiale medier. Nettopp fordi det ikke helt og holdent er et sosialt medium. Bloggen har litt av mange plattformer i seg, men er ikke helt lik noen av dem. Deri ligger det geniale med bloggens format.

Vi innledet med å spørre “hva er en blogg?” Bloggen er på sett og vis litt som Frankensteins monster; sydd sammen av deler som i dag forbindes med både nettsteder og sosiale medier. Det er en plass der du kan utfolde din kreativitet uten grenser. Der er det din personlighet og egen kreativitet som råder, i et digitalt mikrounivers som er helt og holdent ditt eget.

Best av alt er at du kan forme en digital plattform rundt det som interesserer deg mest. Ikke bare kan du dette, men skal du lykkes er det et godt tips å velge et tema for bloggen som du virkelig brenner for. Om dette temaet har stort kommersielt potensiale har ikke så mye å si da du vil finne dine lesere uansett når du virkelig bryr det om det du skriver. Ikke bare det, men du vil ha det gøy med hvert eneste innlegg du poster. Det er en stor verden der ute. Uansett hvor smalt interessefelt du måtte ha, vil det alltid finnes likesinnede. Og hvem vet, kanskje er det et hull i markedet som bare venter på å bli tettet av din ekspertise.

Motivasjonen for å starte en blogg kan være så mangt. Dersom du kommet så langt at du til og med har lest deg gjennom denne teksten, har du allerede tatt et steg nærmere å starte ditt eget bloggeventyr. Det viktigste nå som du har lært deg bloggens kjennetegn, er å fokusere på arbeidsglede. Ha det gøy, slipp kreativiteten løs og skap en hobby eller jobb der du kommer til å trives med hver eneste lille bit av prosessen.

Er det en ting alle forståsegpåere er enige om når det kommer til blogging, er det at du ikke kommer noen vei om du ikke starter bloggen nå. Ta steget og post ditt første innlegg i dag. Før du vet ordet av det er du bloggosfærens neste stjerneskudd.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Ikke noe problem: Vi hjelper deg! Kontakt oss for en uforpliktende prat om nærmere detaljer ved å trykk på banneren nedenfor!

Et banner som oppfordrer til å ta kontakt for hjelp med blogg til din bedrift.

 

Konklusjon:

En blogg er et forum for å uttrykke deg litt mindre formelt enn for eksempel et nettsted. Som sjanger er det omtrent bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre. Ofte er blogger del av et nettsted, men det finnes også nettsteder som utelukkende er blogger.

 

BEGREPSFORKLARINGER:

Nettsted: (Web site) Relatert innhold online i form ressurser som tekst, bilder eller film som normalt befinner seg på samme domene

Nettside: (Web page) En enkelt side av en web-ressurs. Vanligvis en del av et større nettsted.

Forum: Et nettsted med definerte diskusjonstråder som omhandler spesifikke – og gjerne smale – temaer. Dette kan være så spisset som «Hvordan oppdatere programvare for mitt OS?» Det kan også omhandle bredere temaer, som for eksempel «Hva er den beste måten å starte en ny karriere som blogger?»

 

KILDER:

Hubspot: What is a blog, and why should you create one?

WPBeginner: What is a blog and how is it different from a website?