følg oss

Sentralbord: 928 00 333 (08.00-16.00)

 > SEO Blogg  > Hva er en blogg? – Mer enn du tror!
To hender skriver på en gameldags skrivemaskin. Teksten "Hva er en blogg?" sees øverst i bildet

Hva er en blogg? – Mer enn du tror!

En blogg er et tekstbasert nettsted som oppdateres på regelmessig basis. En blogg er med andre ord et “levende” nettsted som er mindre interaktivt enn forumer. Bloggens eier har total kreativ frihet til å forme den etter ønske. Tema, stil, oppdateringsfrekvens, interaktivitet og design kan varieres i det uendelige.  

Helt siden «blogging» ble et moteord på slutten av 1990-tallet, har det florert av vrangforestillinger om hva en blogg faktisk er. Mange tenker på blogger som noen slags digitale dagbøker der hipstere og foodier lirer av seg sine påtatte holdninger om åletrange nisje-interesser og obskure undergrunnstrender. I visse tilfeller er blogger akkurat dette, men de er også så mye mer. En blogg er rett og slett en kreativ lekegrind der du står fritt til å skrive det du vil, dele media og komme i kontakt med likesinnede.

Blogging er faktisk grenseløst, både med tanke på innhold og innflytelse. Kun fantasien setter grenser for hva du kan skrive om – kun innholdet setter en stopper for hvor mange bloggen når ut til. Hvordan du går frem med en forretningsstrategi for din bedriftsblogg har SEO-blogg skrevet et langt innlegg om tidligere, men først er det viktig å få grunnleggende begrep og arbeidsverktøy på plass. Så hva er en blogg?

Du kan naturligvis gjøre bloggen så personlig eller objektiv som du vil. Om du ønsker å tilnærme deg et mer mekaniske uttrykk som vi ofte forbinder med nettsteder, står du fritt til å gjøre akkurat det. Det er dette som er så fint med blogger. Du kan forme de akkurat som du vil. Både tematikk og innlegg lar seg kjapt og enkelt oppdateres etter din egen smak og behov.

RELEVANT LESNING FRA VÅRT ARKIV: Hvordan skrive et blogginnleg – 10 tips for SEO

Blogg Basics

Dersom du har lest helt hit, har du allerede dannet deg et bilde av hva som er forskjellen mellom blogg, nettsted og forum. Selv om det er klare skiller disse imellom, er de som oftest beslektet. Derfor er det nyttig å gå litt mer i dybden og undersøke de tre formatenes forskjeller på detaljplanet. Før du kommer til neste overskrift vil du forstå enda bedre hva som kjennetegner en blogg og hvorfor blogger i mange tilfeller har større kommersielt potensiale enn rene nettsteder.

For å utdype spørsmålet “hva er en blogg”, kan man si at den største forskjellen på et rent nettsted og en blogg er at det rene nettstedet er mer statisk, mens bloggen oppdateres jevnlig. Det vil si at nettstedet har et sett med parametere som stort sett forblir uforandret, sett bort fra visse oppdateringer av design, innhold og oppsett. Et eksempel på dette kan være en hvilken som helst nettbutikk. Der er forretningsmodellen basert på tilbud og etterspørsel av varer. En blogg derimot er basert på interessen til leserne og oppdateres jevnlig med nye innlegg.

Er du nysgjerrig på hvordan du kan tjene penger på å blogge? Bloggbedre.no har skrevet et bra innlegg om dette, der de tar for seg 6 vanlige måter å tjene penger på blogging.

Nedenfor kan du laste ned en e-bok som guider deg gjennom hvordan du kan starte din egen blogg trinn for trinn og hva du må passe på i hver fase. Vi starter med hvordan en blogg kan settes opp så og si gratis, hvordan du skal velge overskrift, skriving av metatekst, innledning og hoveddel. Dette er det perfekte verktøyet for deg som skal komme i gang eller nettopp har startet med blogging.

Ja, takk. Jeg ønsker gratis e-bok: Håndbok for ferske bloggere

La oss gå litt mer i detalj! Enkelt forklart kan man si at nettsteder deles inn i tre hovedgrupper som følger:

1. Nettstedet er en blogg:

En god tommelfingerregel er at alle blogger er nettsteder, men ikke alle nettsteder er blogger. Når bloggen er den sentrale byggesteinen som nettstedet formes rundt, defineres dette nettstedet som en blogg.

2. Nettstedet har en blogg:

Før blogging nådde dagens popularitet, var det vanlig å ha blogger integrert i statiske nettsteder. Dette er fremdeles vanlig, og kan i mange tilfeller minne om et forum. Forskjellen er at når et nettsted tilbyr et forum, er dette i større grad snakk om toveis kommunikasjon mellom lesere og skribenter. Blogger byr i større grad på enveis kommunikasjon med mulighet for kommentarer fra leserne. Derfor er blogger veldig nyttige verktøy når man ønsker en litt mer levende plattform.

3. Nettstedet er kun et nettsted:

Dette er nettsteder der innholdet generelt sett er statisk, slik som nettbutikker, porteføljer, databaser og diverse sosiale plattformer som for eksempel Facebook eller YouTube. Disse kan så klart også oppdateres jevnlig, men da er det typisk andre ting enn tekstinnlegg som oppdateres. Det kan være varebeholdning, bildemateriell, design eller annet innhold som nettstedets byggesteiner består av.

Blogg i Praksis 

Takk til Freepik.com for dette bildet.

Nå som vi har fått begreper og definisjoner på plass, er det på tide å snakke om bloggens muligheter. Innledningsvis nevnte jeg at blogger er kreative lekegrinder, noe som ikke kan understrekes nok. Bloggen er nemlig et ganske unikt digitaldyr, som skiller seg tydelig ut i sosialmedia-jungelen. Nettopp fordi det ikke helt og holdent er et sosialt medium. Bloggen har litt av mange plattformer i seg, men er ikke helt lik noen av dem. Deri ligger det geniale med bloggens format.

Vi innledet med å spørre “hva er en blogg?” Bloggen er på sett og vis litt som Frankensteins monster; sydd sammen av deler som i dag forbindes med både nettsteder og sosiale medier. Det er en plass der du kan utfolde din kreativitet uten grenser. Der er det din personlighet og egen kreativitet som råder, i et digitalt mikrounivers som er helt og holdent ditt eget.

Best av alt er at du kan forme en digital plattform rundt det som interesserer deg mest. Ikke bare kan du dette, men skal du lykkes er det et godt tips å velge et tema for bloggen som du virkelig brenner for. Om dette temaet har stort kommersielt potensiale har ikke så mye å si da du vil finne dine lesere uansett når du virkelig bryr det om det du skriver. Ikke bare det, men du vil ha det gøy med hvert eneste innlegg du poster. Det er en stor verden der ute. Uansett hvor smalt interessefelt du måtte ha, vil det alltid finnes likesinnede. Og hvem vet, kanskje er det et hull i markedet som bare venter på å bli tettet av din ekspertise.

Motivasjonen for å starte en blogg kan være så mangt. Dersom du kommet så langt at du til og med har lest deg gjennom denne teksten, har du allerede tatt et steg nærmere å starte ditt eget bloggeventyr. Det viktigste nå som du har lært deg bloggens kjennetegn, er å fokusere på arbeidsglede. Ha det gøy, slipp kreativiteten løs og skap en hobby eller jobb der du kommer til å trives med hver eneste lille bit av prosessen.

Er det en ting alle forståsegpåere er enige om når det kommer til blogging, er det at du ikke kommer noen vei om du ikke starter bloggen nå. Ta steget og post ditt første innlegg i dag. Før du vet ordet av det er du bloggosfærens neste stjerneskudd.

Trenger du hjelp til å komme igang? Ikke noe problem: Vi hjelper deg! Kontakt oss for en uforpliktende prat om nærmere detaljer!

Konklusjon:

Bloggens muligheter er mange, og med rett fokus er det ikke grenser for hva man kan utrette. Om du kun ønsker å dele tanker og interesser med likesinnede, eller om du er ute etter å sparke i gang en ny karriere, er bloggen en platform som passer ditt behov. Du kan uttrykke deg selv og gi av deg selv så mye eller lite du måtte ønske. Blogger har et enormt potensiale for kreativ utfoldelse som verken nettsteder, forumer eller sosiale medier kan matche. For skriveglade kreatører er bloggen en unik plattform som åpner dører og gir deg innflytelse innen interesseområdene som betyr mest for deg.

Ta gjerne en kikk på dette blogginnlegget hos Webgruppen.no for å se hva som skal til for å lage bra nettsider. Ser det ut som mye jobb? Det er det også. Heldigvis er det akkurat dette vi i SEO-blogg driver med. Ta kontakt, så hjelper vi deg å starte en superblogg på flekken.

BEGREPSFORKLARINGER:

Nettsted: (Web site) Relatert innhold online i form ressurser som tekst, bilder eller film som normalt befinner seg på samme domene

Nettside: (Web page) En enkelt side av en web-ressurs. Vanligvis en del av et større nettsted.

Forum: Et nettsted med definerte diskusjonstråder som omhandler spesifikke – og gjerne smale – temaer. Dette kan være så spisset som «Hvordan oppdatere programvare for mitt OS?» Det kan også omhandle bredere temaer, som for eksempel «Hva er den beste måten å starte en ny karriere som blogger?»