Valg av format
Det finnes mange forskjellige formater som brukes i forbindelse med fremstilling og produksjon av bilder. På Internett vil de aller fleste benytte seg av formatene PNG angitt som «.png» og JPG, som er det samme som JPEG, angitt som «.jpg» eller «.jpeg». Grunnen til at disse benyttes hyppigst er at de har best muligheter i forhold til nedskalering av grafikkens filstørrelse, altså at de kan komprimeres uten særlig synlig tap av bildekvalitet.
Derfor blir spørsmålet til syvende og sist hvilke av disse to formatene du skal bruke.
For å bestemme oss for det må vi se på teknologien som ligger bak komprimeringen på de to formatene.
Måten JPG blir komprimert på kan forklares ved at den slår sammen piksler som ligger fysisk nært inntil og har tilnærmet samme nyanse eller fargekode. Om du har en rød nisselue som har en skygge med et hint mørkere rødtone, kan disse fargene slåes sammen slik at filstørrelsen blir mindre. Tapet er selvsagt at nyansen forsvinner. JPG er et format som forringes hver gang du eksporterer ut en ny versjon av det. Derfor er det mindre egnet til grafikk som skal endres / oppgraderes senere.
PNG kutter derimot bort farger i spekteret. Vi har to forskjellige typer PNG: 24-bit og 8-bit. Forskjellen er hvor mange fargekoder som benyttes i de to formatene. PNG kan også ha piksler uten noen farge, noe som gjør at det kan ha partier som er gjennomsiktige.
Om et bilde for eksempel er svart-hvitt vil det være opplagt at PNG gir den laveste filstørrelsen fordi du da kun trenger å ha to farger i bildet. PNG forringes ikke om du eksporterer det ut igjen og igjen. Dette gjør selvsagt PNG til et anbefalt format å bruke for å lagre filer som skal jobbes med ved en senere anledning.
PNG har i utgangspunktet bedre fargegjengivelse enn JPG, men tar til gjengjeld mer plass. Generelt vil derfor PNG være et godt valg om du ikke bryr deg om bildene tar stor plass eller du er avhengig av bilder med superbra kvalitet. Dersom du har bilder med skrift eller fremstilling av data som grafer eller lignende bør du holde deg til JPG.
Til syvende og sist er det mange momenter som må vurderes for å ta stilling til hvilket format som er best. Noen av disse kan være:
- Skjermkvalitet flesteparten av brukerne vil benytte.
- Komposisjonen og fargespekteret i bildet.
- Om du er avhengig av å redigere og re-eksportere bildet i etterkant
- Om du er avhengig av at noen partier i bildet skal være gjennomsiktige
- Viktigheten av bildene (Er det produktbilder eller bilder til pynt)
Husk på at valg av format setter visse begrensninger på mulighetene for komprimering av bildet i etterkant.